Een hond in praktijk Blij met JeZelf
Uit onderzoek blijkt dat honden en katten vaak een positieve invloed hebben op mensen. Mensen voelen zich veiliger en daarnaast zorgen ze voor een positieve afleiding. Hierdoor vermindert spanning en stress. Uit wetenschappelijke publicaties blijkt ook dat de inzet van dieren tijdens een sessie kan leiden tot meer zelfkennis, vertrouwen en het aanleren of het aanscherpen van vaardigheden.
Wat doet een therapiehond eigenlijk?
Heel kort door de bocht helpt de hond simpelweg door er gewoon te zijn. Dit zorgt ervoor dat de cliënt zich sneller op het gemak voelt tijdens een sessie. Praten over lastige onderwerpen gaat hierdoor echt gemakkelijker. Vaak ligt de hond lekker te slapen in de praktijk. Soms heerlijk opgerold op een kussentje op de stoel naast de cliënt. De cliënt geeft altijd aan wat hij of zij fijn vindt. Niets moet en heel veel kan. Soms komt het dus ook voor dat er geen hond aanwezig is tijdens een sessie, omdat dat de keuze is van de cliënt.
Niet alleen maar slapen...
Een therapiehond kan ook echt helpen bij een sessie. Dit wordt ervaringsgericht leren genoemd. Door naar het gedrag van de hond te kijken of door iets wat de hond doet te ervaren, helpt het de cliënt te leren om bijvoorbeeld grenzen aan te geven, gevoelens onder woorden te brengen, spanning te herkennen en te bedenken welke oplossingen er zijn in bepaalde situaties.
Door samen te kijken en te praten over wat de hond doet of juist niet doet komt er de ingang voor een gesprek over datgene wat de cliënt graag wil leren. |